Google Analytics Alternative De Ourthe van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

    De Ourthe van bron tot monding

1-Kaart Ourthe

De Ourthe ontspringt op twee plaatsen in het zuidoostelijk deel van de Belgische Ardennen. De westelijke tak is de 53 km lange Ourthe Occidentale en heeft de bron bij het dorp Libramont. De oostelijke bron ligt in Ourth, een gehucht vlakbij de Luxemburgse grens. Deze tak - de Ourthe Orientale - heeft een lengte van 46 km. 

Beide bronrivieren vloeien samen in Nisramont. Vanaf dit punt tot La Roche-en-Ardenne draagt de rivier de naam Haute-Ourthe. Het resterende traject tot de uitmonding in de Maas heet Basse-Ourthe. Behalve la Roche-en-Ardenne zijn Hotton en Durbuy bezienswaardige plaatsen langs de rivier. De twee belangrijkste zijrivieren van de Ourthe zijn de Amblève en de Vesder.


3-begin oostelijke Ourthe

2-bordje bron oostelijke ourtheIn het gehucht Ourth nabij de grens met Luxemburg ontspringt de oostelijke Ourthe-tak.

4- bron weiland westelijke OurtheVerscholen in een weiland in de gemeente Libramont ligt de bron van de westelijke Ourthe.
Een glooiend weidelandschap karakteriseert het rivierbeeld rond Jenneville.


De samenvloeiing van de westelijke en oostelijke Ourthe in de weldadige en ongerepte en omgeving van Nisramont.

La Roche-en-Ardenne is één van de stadjes langs de Ourthe die door de aanwezigheid van talloze interessante bezienswaardigheden een meerdaags bezoek waard is. 

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van La Roche en omgeving is een bezoek aan het oorlogsmuseum 'History 44'  en het Feodaal Kasteel niet te missen. Culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum van de Ardense ham en de artisanale chocoladefabriek. La Roche-en-Ardenne kent talrijke uitstekende restaurants. In het hoogseizoen wordt de plaats overspoeld door toeristen.
Op een steenworp afstand van de Ourthe bevindt zich in het dorp Hotton een bijzondere bezienswaardigheid. Doordat regenwater eeuwenlang door het kalksteenplateau sijpelde zijn hier prachtig geformeerde grotten ontstaan. 

Onder begeleiding van gidsen kunnen de tunnels, die tot 70 meter diep gaan, worden bezocht. Het is  - ook voor kinderen - een avontuur van formaat om het traject af te leggen langs fraaie galerijen, stroompjes, diepe kloven en de fantasie prikkelende broze druipsteenformaties. De grootste galerij is 35 meter hoog, 10 meter breed en 200 meter lang.

Niemand weet precies waar deze kwalificatie z'n oorsprong heeft, maar Durbuy wordt gepromoot als 'de kleinste stad ter wereld'. Die titel trekt in ieder geval al jarenlang grote aantallen toeristen naar deze prachtige aan de Ourthe gelegen gemeente. Het stadje biedt uitstekende hotelaccommodatie en het merendeel van de restaurants heeft een hoog culinair gehalte. 

De bekendste bezienswaardigheid van Durbuy is het aan de rivier gelegen kasteel dat eigendom is van de familie d'Ursel en rond 1880 is gebouwd op de plek waar zich de Burcht van Durbuy eeuwenlang bevond.


De door een eilandje gescheiden instroom van de zijrivier Amblève bij Comblain-au-Pont.

De uitmonding van de Ourthe in de Maas nabij het centrum van Luik.


Index België


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020