Google Analytics Alternative Abdij van Orval: Romaanse kunst en Art Déco | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Abdij van Orval: 
Romaanse kunst en Art Déco

12-Orval1-LR.jpg

Niet ver verwijderd van de Belgische grens met Frankrijk en Luxemburg is de acht kilometer zuidelijk van Florenville gesitueerde Abdij van Orval een bezienswaardigheid van formaat.

Vóór het betreden van zowel de huidige gebouwen als de ruïnes van het voormalige klooster, is het de moeite waard om twintig minuten uit te trekken voor een videopresentatie. Daarin wordt helder uitleg verschaft over de geschiedenis van de abdij en de wijze waarop de hier nog steeds werkende kloostergemeenschap op ambachtelijke wijze bier en kaas maakt. 

Helaas zijn die activiteiten in levende lijve uitsluitend te aanschouwen op de jaarlijkse open dagen van het klooster. 

Oogstrelende kunstcollecties

Tijdens de wandeling door de tuinen en gebouwen valt veel te genieten. Liefhebbers van kunst komen riant aan hun trekken in de achttiende eeuwse kelders, waar oogstrelende collecties bijeen zijn gebracht. Aanbevelenswaardig is ook een bezoek aan de apotheek.

De Abdij van Orval is gesticht is 1070 en maakt sinds 1132 deel uit van de cisterziënzerorde. 

Het tijdens de Franse revolutie volledig verwoeste klooster, werd vanaf 1926 herbouwd. Architect Henry Vaes bleef in zijn ontwerp trouw aan het traditionele cisterziënzer grondplan, maar gebruikte daarin ook kenmerken van Romaanse kunst en Art Déco

DSC 784114-Orval logo ring-LR.jpg
De legende van Mathilde

De Mathilde-bron herinnert aan de legende van de Italiaanse gravin Mathilde van Toscanië, die omstreeks 1076 per ongeluk haar trouwring in een bron liet vallen. Omdat het een geliefd aandenken was aan haar overleden echtgenoot Godfried–met-de-Bult richtte de gravin zich wanhopig in gebed tot de Maagd Maria. Toen zij enige tijd later de bron bezocht, dook een forel op met de ring in zijn bek. Volgens de overlevering zou zij daarop de wens hebben uitgesproken dat het gebied voortaan zou luisteren naar de naam Aurea Vallis (Gouden Vallei). De naam van Orval (or=goud en val=vallei) is zo te verklaren. De forel met de ring staat ook afgebeeld op het logo van de etiketten van de flesjes Orvalbier. 


Ambachtelijke productie van bier en kaas 

Het bier van Orval geniet wereldfaam en wordt sinds 1931 in de abdij op ambachtelijke wijze gebrouwen. Dat gebeurde aanvankelijk om de herbouw van het klooster mede te financieren. Op dit moment worden de inkomsten verdeeld over sociale hulpverlening en het onderhoud van de kloostergebouwen.

De Orval-kaas wordt al vanaf 1928 bereid op basis van het recept dat de trappistenmonniken van de Franse abdij van Port-du-Salut ontwikkelden. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk die in de boerderijen rond het klooster wordt verzameld. 

14D- Bier:kaas orval-LR.jpg

Drie maanden rijpen

De rijping van de kaas neemt drie maanden in beslag. De natuurlijke korst wordt met de hand gewassen en krijgt daardoor een karakteristieke smaak en soepele textuur.

Tijdens het fabricageproces worden steeds 320 blokken van twee kilo geproduceerd. Er zijn twee bereidingen: een oude kaas en een variant waarin Orvalbier is verwerkt. Zowel het bier als de kaas zijn te koop in de abdijwinkel.


Semois-reportages


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021