Google Analytics Alternative De Rijn in Duitsland | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Rijn in Duitsland

Na het verlaten van Zwitserland bij Bazel stroomt de Rijn 800 km lang in noordelijke richting door Duitsland.

De rivier wordt in dit land verdeeld in drie trajecten: van Bazel tot Bingen loopt de Oberrhein, tot Bonn stroomt de Mittelrhein en tot de Nederlandse grens heet de rivier Niederrhein.

De Rijn is de langste rivier van Duitsland en wordt gevoed door een groot aantal zijrivieren.

Vanuit Duitsland zijn dat onder andere de Neckar, Main, Lahn, Sieg, Ruhr en Lippe. De bekendste zijrivier is de Moezel, die in Frankrijk ontspringt en bij Koblenz uitmondt in de Niederrhein.

Grote steden aan de Duitse Rijn zijn (van zuid naar noord): Karlsruhe, Speyer, Mannheim, Ludwigshafen am Rhein, Worms, Mains, Wiesbaden, Rüdesheim am Rhein, Koblenz, Bonn, Keulen, Düsseldorf, Krefeld, Wesel, Rees en Emmerich.

Ongeveer zestig kilometer noordelijk van Bazel is Breisach het eerste bezienswaardige stadje langs de Rijn. In vroeger tijden was de plaats al bekend door de strategische ligging met de Münsterberg als niet te missen herkenningspunt. Op deze hoogte van grijs vulkanisch gesteente staat de St. Stephansdom.

Andere bezienswaardigheden in Breisach zijn de Rijnpoort uit de zeventiende eeuw en een fontein uit de dertiende eeuw.
De voetgangersbrug over de Rijn tussen het Duitse Kehl en het Franse Straatsburg is een architectonisch staaltje van vernuft. De brug is ontworpen door architect Marc Mimram en symboliseert de vriendschappelijke betrekkingen tussen Frankrijk en Duitsland.
Deze gouache toont de brug die Kehl bijna tweehonderd jaar geleden verbond met Straatsburg. Het kunstwerk is omstreeks 1820 gemaakt door de Zwitserse schilder Johann Ludwig Bleuler. Op nagenoeg dezelfde locatie ligt nu de moderne versie van de brug.

De voetgangersbrug, gezien vanaf de Duitse oever, waar zich een parkgebied met kunstwerken uitstrektScheepvaart in de ochtendnevel tussen Kaub en Oberwesel.

800px-LoreleyLuftDe Loreley (foto: Rolandt Todt)

9a-Lorelei

De Loreley is één van de bekendste toeristische attracties langs de Duitse Rijn. 

Volgens de overlevering zou een nimf op deze rots in een bocht van de Rijn dood en verderf hebben gezaaid door met haar gezang schippers af te leiden. Menig schip zou daardoor tegen de rots zijn gevaren.

Dit volksverhaal is ontstaan doordat talloze schepen op dit deel van de rivier in de problemen raakten. De bocht rond de Loreley-rots is niet alleen scherp, maar de Rijn is hier slechts 113 meter breed en maar liefst 25 meter diep. Deze factoren veroorzaken onder andere een sterke stroming, waardoor de nodige stuurmanskunst wordt vereist.

De rivierbocht is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdaan van de gevaarlijkste obstakels, maar toch gaat het af en toe nog goed mis. Zoals in de winter van 2011, toen een met zwavelzuur geladen schip hier vastliep. 

De Loreley-rots, die jaarlijks door duizenden toeristen wordt bezocht, heeft de bekende dichter Heinrich Heine geïnspireerd tot het schrijven van een gedicht, waaraan ook een lied is gekoppeld. Vooral de fameuze zin: 'Ich weiss nicht was soll es bedeuten dass ich so traurig bin' heeft het tot één van de populairste Duitse liederen gemaakt.
Wijngaarden op steile hellingen vormen een vertrouwd beeld aan beide zijden van de rivier.

Hoog op een boven Oberwesel gelegen rots ligt het kasteel Schönburg. Ooit kreeg het de bijnaam 'het mooiste toevluchtsoord van de romantiek aan de Rijn'. Het kasteel is te bezoeken en herbergt een hotel. Op de voorgrond is de Michaelskapelle een blikvanger langs de Rijnoever.Sankt Goar ligt aan beide zijden van de rivier.
Bij de 'Deutsches Eck' in Koblenz vloeit de Moezel in de Rijn.
Het monumentale standbeeld van Keizer Wilhelm I domineert de Deutsches Eck. De stad die tweeduizend jaar geleden is gesticht, werd door de Romeinen 'apud confluentes' genoemd, oftewel 'bij de samenvloeiing’.De Rijn in Düsseldorf.

15f-Emmerich beeld

Op de Rheinpromenade in Emmerich valt veel te genieten. Van het bekijken van de passerende schepen vanaf de talloze terrasjes tot het bewonderen van allerlei kunstwerken langs de oever.  

De Rijn nadert Nederland; bij Spijk passeert de rivier de grens

Meer over de Rijn in Nederland in de reportage: Het Nederlandse rivierengebied

De rivieren


© DV MEDIA-FARELLIPRODUCTIES 2022