De Rhône in Frankrijk

Kaartje Rhone.jpg

Op Frans grondgebied baant de Rhône zich in een bochtig parcours van Genéve naar Lyon. 


In deze stad wordt de rivier gevoed door het water van de Saône, waarna de Rhône in zuidelijke richting het wijngebied van de Côtes du Rhône doorsnijdt en de beroemde brug van Avignon passeert. 


Kort voor de stad Arles, aan de noordzijde van het natuurgebied de Camargue, splitst de rivier zich in twee armen - de Petit-Rhône en de Grand-Rhône - en mondt via een uitgestrekte delta uit in de Middellandse Zee.

Pont Carnot low res.jpgVanaf de Pont Carnot tussen Bellegarde-sur-Valserine en Collonges worden de contouren van het Fort l’Ecluse zichtbaar. Dit verdedigingswerk ligt op een helling langs een versmalling van het Rhône-dal. Het fort werd opgetrokken tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV en na de verwoesting door Oostenrijkse troepen in 1814 weer opgebouwd.

De herbouw van Fort l’Ecluse leverde niet alleen een versterking, maar ook een hoger gelegen deel op. De in de rotsen uitgehakte inwendige trap van bijna 1.200 treden voert naar een terras dat uitgestrekte panorama’s te bieden heeft. 

Pont Lafayette Lyon low res.jpg
De Pont Layafette is één van de talrijke fraaie bruggen die de Rhône in de stad Lyon overspannen

Hallen ext.jpg
'Les Halles de Lyon’ zijn al sinds 1850 een fenomeen in de stad. In deze overdekte markt, die in 2006 in een modern jasje is gestoken, wordt voedsel van de allerbeste kwaliteit aangeboden. 

Menig sterrenchef koopt hier z’n ingrediënten in. De naam van de legendarische chef Paul Bocuse, de grondlegger van de nouvelle cuisine, is sinds de modernisering aan de voedselmarkt verbonden. De hallen zijn ook toegankelijk voor het publiek.

Halles-2 low res.jpg
Halles Bresse low res.jpgHalles poisson low res.jpgRhonewijngaarden low res.jpg

De wijnen van de Côtes du Rhône 

Onder Lyon begint de Côtes du Rhône. Dit wijngebied strekt zich in zuidelijke richting uit over een afstand van ongeveer tweehonderd kilometer tot de omgeving van Avignon. 

De combinatie van het gematigde landklimaat, de Mediterrane weersomstandigheden, de verschillende bodemsoorten en druivenrassen én de aanwezigheid van de Rhône hebben grote invloed op de wijnen. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van meer dan 77.000 hectare en op jaarbasis wordt om en nabij drie miljoen hectoliter wijn geproduceerd. De grond van de noordelijke Côtes du Rhône bestaat grotendeels uit graniet en dat levert stevige wijnen op. De druiven in het zuidelijk deel groeien op krijt- en grindgronden, waardoor de wijnen hier een wat zachtere smaak hebben. 

In het gebied van de Crozes-Hermitage maken we kennis met wijnmaker Laurent Habrard. 

De reportage 'Een eigenzinnige wijnboer'

Tain l'Hermitage low res.jpg

Het stadje Tain l’Hermitage geniet vooral faam door z’n wijnen. De druiven groeien op steile hellingen langs de linker Rhône-oever. Minder bekend is de aanwezigheid van de zeldzame Terre Blanche. Boven de wijngaarden wordt deze spierwitte aarde gedolven als grondstof voor ambachtelijke stenen houtovens. Een bezoek aan de fabriek en tekst en uitleg van directeur Bernard Moulène van Le Panyol. 

De reportage ' 'Terre Blanche als basis voor houtovens'

De bouw van de Middeleeuwse brug bij Pont-Saint-Esprit was een immens karwei dat 44 jaar duurde. Tussen 1265 en 1309 werden 25 bogen over een afstand van bijna 200 meter geplaatst. Uit dankbaarheid tegenover de Heilige Geest kreeg de stad de naam Pont-Saint-Esprit toebedeeld. 

 Druiven low res.jpgHet geheim van de Châteauneuf-du-Pape 

 De wijnen van Châteauneuf-du-Pape zijn wereldberoemd. 

Eén van de geheimen van het bijzondere karakter van deze alom geprezen wijn ligt verborgen in de keien op de wijngaarden. 

Deze nemen overdag de zonnewarmte op en stralen die ‘s nachts weer uit.
D
e fameuze brug van Avignon luistert officieel naar de naam Pont St-Bénezet. De brug, die wordt bezongen in het kinderliedje ‘Sur le pont d’Avignon’, is de onbetwiste publiekstrekker van de stad. Zeker zo interessant is evenwel een bezoek aan het Palais des Papes, waar tussen 1309 en 1376 negen pausen resideerden. Volgens de overlevering genoten zij daar in vele opzichten met volle teugen van het leven.
Avignon, gezien vanaf de rechter Rhône-oeverDe Abbaye de St-Roman, vlakbij de stad Beaucaire, is geheel uit een rots gehouwen. De abdij werd in de vijfde eeuw door kluizenaars gesticht en daarna bezet door benedictijnen monniken. 
Het terras boven de Abbaye de St-Roman met ruïnes van een kasteel uit de zestiende eeuw, biedt een wijds uitzicht over de Rhône 

Rhone bij Arles low res.jpg
Kort voor de stad Arles splitst de rivier zich in de Petit- en de Grand-Rhône

Julius Caesar low res.jpgDe vondst van een buste van Julius Caesar door duikers op de bodem van de Rhône bij Arles in 2007 veroorzaakte onder archeologen veel opwinding. Dit pronkstuk en talloze andere vondsten zijn te bewonderen in het Musée de Arles Antique.

Brug van Giogh low res.jpg
Schilderij van Gogh low res.jpg

De ophaalbrug van Vincent van Gogh

Kort na zijn vertrek naar Zuid-Frankrijk in 1888 schilderde Vincent van Gogh deze houten ophaalbrug bij zijn woonplaats Arles. 

Op een tekstbordje bij de brug staat een citaat uit de brief van Vincent aan zijn broer Theo, waarin hij het schilderij ‘Le Pont de Langlois aux lavandières’ beschrijft. 


De brug luistert officieel naar de naam ‘Pont de Réginelle’, maar stond destijds bekend als de ‘Pont de Langlois’, vernoemd naar de toenmalige brugwachter. Van Gogh schilderde overigens drie versies. In het Van Gogh Museum in Amsterdam hangt de derde en meest eenvoudige versie van het schilderij. De eerdere doeken maakte Van Gogh onder mooiere weersomstandigheden.De Camargue:
zout, paarden, wilde stieren en flamingo's

Vanaf Arles splitst de Rhône zich in twee armen die door de Grande Camargue naar de Middellandse Zee stromen. De Grand-Rhône mondt oostelijk uit in zee bij Port St. Louis, de Petit-Rhône eindigt bij Saintes-Maries-de-la-Mer. 

Het gebied is vooral bekend door de aanwezigheid van paarden, wilde stieren en roze flamingo’s. Maar de Camargue brengt ook zeezout, rijst en wijn voort. Wij bezoeken de reusachtige zoutpannen bij Salin-de Giraud langs de Grand-Rhône. Op een oppervlakte van zo’n 11.000 hectare wordt jaarlijks een miljoen kubieke meter zout gewonnen.

zoutheuvelslow res.jpg


Van maart tot juli worden de bekkens gevuld met uit de Middellandse Zee opgepompt water. Dat gebeurt dag en nacht, omdat het verdampingsproces in die periode door felle zon en stevige wind snel verloopt. 

De ‘oogst’ start begin september en duurt ruim een maand. Het zout wordt ontdaan van ongerechtigheden en in heuvels opgeslagen voor gebruik in het volgend jaar. 

hengels Grand Rhone low res.jpgDe Grand-Rhône waaiert in de omgeving van de stad Port St. Louis breed uit in de Middellandse Zee. 

Bij de monding verdringen hengelaars zich om de beste plekjes.

Flamingo's1low res.jpg
De route langs de Grand-Rhône laat slechts een tipje van de mysterieuze Camargue-sluier zien. We rijden terug landinwaarts om het gebied ten westen van de grootste rivierarm verder te verkennen. De Grande Camargue is één van de weinige plekken rond de Middellandse Zee waar de roze flamingo in grote aantallen leeft. Naar schatting gaat het om circa 20.000 paren. 

Wie niet te lang wil zoeken in het gebied en deze ranke vogels van nabij wil zien, kan dat het beste doen in het ornothologisch natuurpark, enkele kilometers buiten het stadje Saintes-Maries-de-la-Mer. 

De reportage 'De wondere wereld van de flamingo'

paardenman low res.jpgE
en boottochtje over de Petit-Rhône is een ontspannen manier om nader kennis te maken met het dierenleven in de Camargue. 

De meeste paarden die hier ooit in grote aantallen in het wild leefden, zijn inmiddels ‘getemd’ en worden op grote schaal ingezet in maneges. 

Tijdens de mini-cruises op de rivier draven zowel paarden als stieren op om de passagiers te plezieren.
Bij deze shows spelen de 'gardians' met hun karakteristieke gleufhoed een leidende rol. 
Het stadje Saintes-Maries-de-la-Mer staat te boek als bedevaartplaats. Elk jaar reizen zigeuners uit alle delen van Europa naar deze plek om op 24 en 25 mei het feest van hun beschermheilige Sara te vieren. Centrale locatie van de plechtigheden is de kerk uit de twaalfde eeuw, die na diverse verbouwingen het aanzien van een bastion heeft gekregen. Het imposante bouwwerk domineert het landschap van de Camargue. Tijdens de zomermaanden wordt Saintes-Maries-de-la-Mer overspoeld door toeristen.

Even buiten het stadje Saintes-Maries-de-la-Mer stroomt de Petit-Rhône als kleinste rivierarm in de Middellandse Zee. Bij de plaats waar zoet en zout in elkaar overlopen, is het evenals bij de monding van de Grand-Rhône goed toeven voor hengelaars.

Index

  © DV Media Farelli Producties 2013