De Ticino van bron tot monding

ticinoDSC00411 (2)

De Ticino ontstaat in de Zwitserse Alpen uit een aantal bronnen bij de Nufenenpas, zuidwestelijk van het Gotthard-massief.De rivier is 248 km lang, waarvan 157 km op Italiaans grondgebied. 

Vanaf Ariolo bij het begin van de St. Gotthardpas loopt de rivier door een lang dal in zuidelijke richting naar Italië en passeert daarbij de steden Biasca en Bellinzona. 

Bij Magadino stroomt de Ticino het Zwitserse deel van het Lago Maggiore in en verlaat dit meer weer bij het Italiaanse Sesto Calende. 

De rivier slingert daarna zuidelijk langs Varallo Pombia en Vigevano. Kort na de stad Pavia mondt de Ticino uit in de rivier de Po.

DSC 0131

De Ticino stroomt vanaf de Nufenenpas langs een bosrijke helling in de richting van ArioloVlakbij de zuidelijke ingang van de Gotthard-tunnel verzamelt het water van de Ticino zich in een stuwmeertje

DSC 0120
Nabij Ariolo

DSC 0107De instroom in het Lago Maggiore bij Magadino

DSC 0092H
et stadje Laveno-Mombello ligt in het Italiaanse deel langs het Lago Maggiore.

Vanuit deze plaats voert een kabelbaan naar de ruim duizend meter hoge top van de Sasso del Ferro. Een veerdienst verbindt Lavena-Mombello met Verbania.

DSC 0090Bij Sesto Calende verlaat de Ticino het Lago Maggiore en stroomt in zuidelijke richting naar de stad Pavia

DSC 0062Kort voor de stad Oleggio overspant een oude brug de Ticino. In de directe omgeving is het op zomerse dagen langs de oevers goed toeven. En dat geldt ook voor het resterende traject. De Ticino staat te boek als één van de schoonste rivieren van Italië.

DSC 0057DSC 0060 DSC 0078DSC 0082

DSC 0042Op de brug over de Ticino tussen Turbigo en Galliate loopt de spoorbaan boven de autoweg

DSC 0027Ticino bij Valverde

De centraal in het beschermde Parco del Ticino gesitueerde camping Playa di Valverde is een uitvalsbasis voor kanovaarders  

Kanovaarders
DSC 0051
DSC 0028
DSC 7755


De Ponte Coperto (overdekte brug) overspant de Ticino in de stad Pavia en is een reconstructie van het originele bouwwerk uit de veertiende eeuw 

DSC 7771DSC 7752


De stad Pavia werd ruim tweeduizend jaar geleden gesticht aan de oevers van de Ticino. Tijdens het Romeinse Rijk luisterde zowel stad als rivier naar de naam Ticinum. Pavia is mede door de aanwezigheid van een universiteit een levendige stad die bovendien verrassend veel historische en culturele schatten herbergt. Er is een speciale route langs deze bezienswaardigheden uitgezet. 

Brug Pavia kopie

De brug uit 1950 die enkele kilometers onder de stad Pavia zowel de Ticino als de Po overspant

Close Po-Ticino

De Ticino vloeit (vanaf linksboven) samen met de rivier de Po (screenshot: Google Earth)  


                                                                Index  

  © DV Media Farelli Producties 2013