Google Analytics Alternative Arno langste rivier van Toscane | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Arno langste rivier van Toscane

1-Kaartje Arno

De Arno is met een lengte van 241 kilometer de langste rivier van Toscane. 

Na de bron op de Apennijnse Monte Falterona (1.654 m) in het Nationaal Park Foreste Casentinesi stroomt de rivier eerst in zuidelijke richting langs de stadjes Poppi, Bibbiena en Capolona, buigt boven Arezzo af in noordwestelijke richting en ontvangt bij Pontassieve veel water van de zijrivier de Sieve. 

Vanaf hier loopt het traject van oost naar west dwars door het centrum van Florence en Pisa. Kort daarna mondt de Arno bij Marina di Pisa uit in de Tyrreense Zee.De Arno ontspringt in het westelijk dal van de Monte Falterona

Hoewel door kanalisatie en de bouw van dammen - zoals hierboven in Subbiano -  het overstromingsgevaar de laatste decennia sterk is gereduceerd, blijft de Arno een onberekenbare rivier die zich in korte tijd van rustig kabbelend tot een woeste stroom kan ontwikkelen. Vooral de stad Florence profiteert tegenwoordig van de stroomopwaarts opgetrokken dammen. 

Terranuova Bracciolini

11c-Air Ponte VecchioDe Arno stroomt dwars door Florence. Deze stad had in het verleden vrijwel jaarlijks zwaar te lijden door overstromingen van de rivier. In de winter van 1966 vonden veertig inwoners de dood toen een deel van de oevers instortte en ook grote materiële schade werd aangericht. Talloze cultuurschatten ging daarbij verloren.

De Ponte Vecchio is de beroemdste én mooiste brug over de Arno. Op deze plaats bevond zich al in de Romeinse tijd een houten brug. Nadat een overstroming in de veertiende eeuw de brug geheel vernielde, werd een stenen versie opgetrokken. 

De invloedrijke familie de’ Medici liet een hoger gelegen brugdeel bouwen, zodat de adel de oversteek kon maken zonder zich te mengen met het ‘gewone volk’. Deze Corridoio Vasariano is nog altijd te zien aan de oostkant van de brug boven de winkels.


De winkels op de Ponte Vecchio worden voornamelijk bezet door juweliers. Ook in vroeger tijden hebben zich altijd winkels op de brug bevonden, van slagers en bakkers tot looiers en smeden. 
De deels boven de rivier hangende winkels geven de brug een speciaal karakter. Tijdens de stormvloed van 1966 werd grote schade aangericht aan deze bouwsels en verdween voor een fortuin aan juwelen in de rivier.
Kunstenaars pikken een graantje mee van de toeristenstroom op de Ponte Vecchio. 

16a- Air Firenze centrum

Op een steenworp afstand van de Ponte Vecchio domineert de Duomo het stadsbeeld van Florence. 


Nadat de Arno het centrum van Florence heeft doorsneden, stroomt de rivier via de steden Empoli, Castelfranco di Sotto, Pontedera en Vicopisano richting Pisa. 

Ook hier stroomt de rivier dwars door de stad. Aan de statige gebouwen langs de Arno is nog af te lezen dat Pisa ooit een welvarende stad was. De rijkdom werd vergaard dankzij de aanwezigheid van de rivier met handel en scheepvaart. 
Pisa is op de toeristische wereldkaart beland door de scheve toren. Hoewel dat minder goed zichtbaar is, helt ook de aangrenzende kathedraal enigszins. Beide bouwwerken staan op het Piazza dei Miracoli en trekken het hele jaar door massa’s bezoekers uit alle delen van de wereld.

29-Pisa toren128-Pisa toren top close

Tamelijk snel na de bouw in 1173 begon de toren over te hellen door de combinatie van een gebrekkige fundering en een moerasachtige ondergrond. 


Na het traject door het stedelijk gebied van Pisa stroomt de Arno bij Marina di Pisa in de Tyrreense Zee.


Rivieren Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021