Google Analytics Alternative Bottene bouwt ambachtelijke pastamachines | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Bottene bouwt ambachtelijke pastamachines

DSC_6040.jpg

In het Noord-Italiaanse Marano Vicentino, een dorpje noordelijk van de Po-vlakte tussen Venetië en het Gardameer, produceert het familiebedrijf Bottene Fratelli pastamachines. De stuk voor stuk handmatig gefabriceerde producten vinden hun weg naar restaurants en delicatessenwinkels. 

Broer en zus Bottene.jpg

De Bigolaro is al 135 jaar in productie bij het famielibedrijf van broer Pino en zus Alessandra Bottene


O
m ook het gebruik in de particuliere keuken mogelijk te maken, ontwikkelde het bedrijf van broer Pino en zus Alessandra Bottene enkele jaren geleden een kleinere machine, de Lillodue. Met dit vernuftige apparaat kunnen in een mum van tijd de meest uiteenlopende soorten pasta worden gedraaid. De Lillodue (foto rechtsonder) is intussen uitgegroeid tot het best verkopende apparaat. 

Lillodue.jpg

Bigolaro

Het fraaist ogende product uit de collectie is de Bigolaro. Al in 1875 kreeg oprichter Francesco Bottene koninklijk patent op deze door hem ontwikkelde handpastamachine. De naam van het apparaat is afgeleid van het woord ‘bigoli’, Venetiaans dialect voor dikke spaghetti. Ruim 135 jaar na dato is de Bigolaro nog altijd in productie bij Bottene. 

Liefhebbers van handgemaakte pasta beschouwen dit pronkstuk niet alleen als een historisch waardevol bezit, maar gebruiken het ook nog volop in de praktijk. Het keukenapparaat met een deegbuis van 10 cm doorsnede wordt bevestigd op de rand van een bankje, dat ook meteen fungeert als zitplaats voor de pastamaker, die het deeg met behulp van verschillende hulpstukken al draaiend uit de buis perst.

www.bottene.net  

     

Po-reportages

Index Italië  

                                                                                                               

  © DV Media Farelli Producties 2019