Google Analytics Alternative Cremona, stad van de Stradivarius | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Cremona, stad van de Stradivarius

DSC_0021.jpg

DSC_0018.jpg

Sinds Cremona in 218 voor Christus door de Romeinen aan de oevers van de Po werd gesticht, heeft de stad altijd een speciale band met de rivier behouden. De Po was lange tijd van belang voor het transport van goederen en speelt nog steeds een rol bij de irrigatie van de omliggende vruchtbare landerijen. 

Tegenwoordig vervult de rivier in Cremona vooral een recreatieve functie. Langs de linkeroever strekt zich het Parco del Po uit, een groot gebied met veel sportieve faciliteiten.

Het historische centrum met het Piazza del Comune als middelpunt is een lust voor het oog. Onbetwiste blikvangers zijn hier de kathedraal en de aangrenzende 111 meter hoge klokketoren Torrazzo.  

DSC_0031.jpg

Geboorteplaats van vioolbouwer Antonio Stradivari

Cremona geniet sinds de zeventiende eeuw wereldfaam door vioolbouwer Antonio Stradivari. Zijn naam is nog steeds onlosmakelijk verbonden aan de stad. 

Ateliers

In het voetspoor van de grote meester hebben zich in de loop der jaren talloze vioolbouwers in Cremona gevestigd. Een groot aantal van de ateliers ligt op een steenworp afstand van het Piazza del Comune. 

Musea

Een stuk verderop aan de Corso Garibaldi trekt het huis waar Stradivari woonde en werkte veel toeristische belangstelling. 

Wij concentreren ons op de musea waar we zijn werk van nabij kunnen aanschouwen. 
In Museo ‘Ala Ponzone’ komen we in het hier ondergebrachte ‘Museo Stradivari’ oog in oog te staan met gereedschappen, mallen en patronen die verschillende stadia van de bouw weerspiegelen. 

Ook zijn instrumenten tentoongesteld van Italiaanse vioolbouwers vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw.

DSC_0037.jpg


De instrumenten liggen te pronken in kogelvrije vitrines 

Pogingen om in het Museo Stradivari' te fotograferen maken door de permanente aanwezigheid van strenge bewakers weinig kans. Op het Piazza Comunale worden we bij het betreden van het ‘Gli Archi di Palazzo Comunale’ geconfronteerd met nóg grotere veiligheidsmaatregelen. Tassen moeten we afgeven en een suppoost gaat mee naar binnen om ons vervolgens geen moment uit het oog te verliezen. 

Andere grote meesters

In kogelvrije vitrines liggen instrumenten die niet alleen zijn gebouwd door Stradivari, maar ook door andere grote meesters uit het verleden. Zoals Andrea Amati, die wordt beschouwd als de eerste vioolbouwer van Cremona en Giuseppe Guarneri ‘del Gesù’.

En dan is er ook nog de Collezione Permanente in het Palazzo Pallavicino Arguzzi, die jaarlijks wordt aangevuld met violen die gouden medailles winnen tijdens de competitie van de Stradivari Foundation. Deze prestigieuze wedstrijd is sinds 1976 uitgegroeid tot ‘de Olympische Spelen voor vioolbouwers’.

DSC_0039.jpg

Beleggingsobject

De violen van Antonio Stradivari, waarvan een groot deel nog steeds wordt bespeeld door professionele muzikanten, zijn uitgegroeid tot een gewild beleggingsobject. 

Lady Blunt 

De instrumenten dragen doorgaans de naam van de eerste speler. Zoals de ‘Lady Blunt’, die in 1971 op een veiling bij Sotheby’s meer dan 200.000 dollar opbracht. In 1998 werd voor de ‘Kreutzer’ bij Christie’s maar liefst 1,7 miljoen euro neergeteld.

De grootste collectie van Stradivarius-instrumenten is in bezit van de Japanse Nippon Music Foundation. Een andere omvangrijke collectie is het eigendom van de koning van Spanje en is tentoongesteld in het Palacio Real in Madrid. 

De collectie in de Smithsonian Institution in Washington omvat onder andere de viool van de Noorse componist en violist Ole Bull en de cello van de Belgische cellist/componist Adrien Francois Servais. 

Janine Jansen en André Rieu

De Nederlandse solovioliste Janine Jansen speelt op een Stradivarius uit 1727. Deze ‘Barrere’ heeft zij in bruikleen via een stichting die deze viool via de ‘Stradivari Society’ aanbood. Violist en orkestleider André Rieu is in het bezit van een Stradivarius uit 1667.

300px-Stradshp.jpgAntonio Stradivari aan het werk in zijn atelier (schilderij van Edgar Bundy, privécollectie)Stradivarius uit 1704 nagebouwd met computer

Op de website Scientas.nl met nieuws over wetenschap & technologie werd eind 2011 bekendgemaakt dat onderzoekers met behulp van CT-scans een Stradivarius-viool uit 1704 hebben nagebouwd. 

De viool werd onder een CT-scan gelegd en op basis van de ruim duizend beelden die dit opleverde, tekende de computer de verschillende onderdelen vervolgens exact na. Met behulp van twee professionele vioolbouwers werd het instrument daarna in elkaar gezet.

De onderzoekers streefden twee doelen na. Ze wilden niet alleen beter begrijpen hoe de viool werkt, maar de reproducties ook beschikbaar stellen aan jonge muzikanten die zich geen originele Stradivarius kunnen veroorloven.

computerviool.jpg
Po-reportages

Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019