Google Analytics Alternative De Po van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Po van bron tot monding

Kaartje Po.png

De oorsprong van de Po bevindt zich op de Pian del Re, een hoogvlakte op de hellingen van de MonViso (3841 m) in de Cottische Alpen nabij de grens met Frankrijk. 

De rivier stroomt door Turijn, buigt daarna af in oostelijke richting, doorsnijdt de laagvlakte onder Milaan, passeert de steden Piacenza, Cremona en Ferrara en mondt in de Po-delta zuidelijk van Venetië uit in de Adriatische Zee.
Boven de hoogvlakte Pian del Re verheffen zich enkele majestueuze toppen van het Monviso-gebergte.

DSC 0050steen PO

De bron van de Po bevindt zich op 2020 meter boven de zeespiegel onder een rots op de Pian del Re. De begeleidende tekst op een brok steen: 'Qui nasce il Po’. ('Hier wordt de Po geboren').De eerste meters van de Po.

Na het passeren van Ristorante-Albergo 'Pian del Re' stort de nog jonge rivier zich in het Valle del Po.


Wandelaars volgen de Po stroomafwaarts. 


Pian della Regina (1715 m) is een bekend startpunt van talloze wandelroutes rond de Monviso. De smalle weg die deze locatie met de Pian del Re verbindt, wordt tijdens de wintermaanden in verband met de overvloedige sneeuwval gesloten voor alle verkeer. Op de voorgrond van de foto buigt de Po af in de richting van het dorp Crissolo.


Via een aantal watervallen stroomt de rivier het gebied van de gemeente Crissolo binnen. De Po heeft dan sinds de bron een hoogteverschil van 700 meter overbrugt. Op zonnige dagen is het hier langs beide oevers goed vertoeven. 

DSC 0168DSC 0166Het kraakheldere water van de Po is een perfecte omgeving voor forel. In het gehucht Ghisola nabij Paesana verkoopt het bedrijf Trota PO van Bossa Fabrizio het hele jaar door levende forellen. De jonge vissen worden uitgezet in enkele bergmeren boven de Po-bron en komen in de kwekerij tot wasdom. 


Kinderen vermaken zich langs de Po in het dorp Paesana.

385408

Kort nadat de nog jonge Po z’n eerste grote bocht in de richting van de stad Turijn heeft gemaakt, ligt op de linkeroever het schilderachtige gehucht Staffarda te dromen. 

In deze oase van rust is de Abbazia di Staffarda een bezoek waard. Het is één van de mooiste abdijen van Italië. Het complex is in de elfde eeuw gesticht door cisterciënzer monniken. De kloosterkerk heeft een oogstrelend interieur; de dertiende-eeuwse kruisgang en de kapittelzaal zijn nu ingericht als museum.Het verstilde binnenplein van de Abbazia di Staffarda.

De Po bij het dorpje Casalgrasso, kort voor het binnenstromen van de stad Turijn.

D
e Po is voor een groot deel bepalend voor de sfeer in Turijn. Zowel op het water als langs de oevers vervult de rivier een recreatieve functie. Lees ook Langs de oevers in Turijn, via het overzicht Po-reportages onderaan deze pagina.Na het doorsnijden van het oostelijk deel van de stad Turijn, volgt het lange traject door de laagvlakte. In en rond de regio Grange Vercellesi wordt rijst verbouwd. De familie Perinotto woont en werkt hier al vijf generaties. Michele Perinotti trekt ruim de tijd uit voor een college rijstbouw.

DSC 5615DSC 5614


Lees verder de reportage De rijstvelden van de Po-vlakte, in het overzicht onderaan deze pagina.De brug bij Crescentino, niet ver van de plaats waar de zijrivier Dora Baltea zich in de Po stort.Zandbanken in de meanderende Po nabij Santa Maria.

115200DSC 0031

De stad Cremona verwierf vanaf de zeventiende eeuw wereldfaam door de legendarische vioolbouwer Antonio Stradivari. 

Lees de reportage Cremona, stad van de Stradivarius via het overzicht Po-reportages aan het eind van deze pagina.

                                                         

DSC_5688.jpg

Culatello, truffel onder de hammen

Polesine Parmense op de rechter Po-oever tussen Cremona en Casalmaggiore is één van de twaalf dorpen in deze regio waar Culatello di Zibello wordt geproduceerd.

Deze delicate ham wordt door gastronomische experts beschouwd als het smakelijkste deel van het varken.

Het product gedijdt het beste onder invloed van de Po. Een geopend venster in de kelders laat de verschillende weertypen het hele jaar door z'n werk doen. Lees verder de reportage onderaan deze pagina.

Lees de reportage 'Culatello, truffel onder de hammen’, via het overzicht 'Po-reportages' onderaan deze pagina.
Het kasteel van Ferrara, de laatste grote stad voordat de Po de delta binnenstroomt.


Een bezoek aan het museum in Porto Tolle is een goede voorbereiding op een verkenningstocht door de Po-delta. Hier is ook de oorspronkelijke machinekamer te zien die lange tijd een belangrijke rol speelde bij de waterhuishouding in de Po-delta.

Rijstvelden zijn karakteristiek voor de Po-delta. Door de nabijheid van de zee krijgt de rijst een natuurlijk zilt aroma mee.

DSC 7621Achter de rijstvelden komen in de inham Sccao Scardovari miljoenen mosselen tot wasdom.

DSC 7600DSC 7701 - versie 2
Mosselen groeien hangend aan houten stellages.
N
adat de mosselvissers hun vangst aan wal hebben gebracht, worden de mosselen in grote koelwagens geladen en door heel Europa getransporteerd.

DSC 0060

De kleinschalige visserij in de delta staat al jarenlang onder druk. De gepensioneerde visser Oswaldo Pizzo vertelt erover in de reportage ‘Overleven in de Po-delta’, aan te klikken onderaan deze pagina.

DSC_0108In het uiterste zuiden van de Po-delta ligt het Middeleeuwse stadje Comacchio. 


De bijnaam 'Klein Venetië' trekt veel toeristische belangstelling. Het bekendst is Comacchio door de productie van gemarineerde paling.


Voor de reportage De paling van Comacchio zie index Po-reportages onderaan deze pagina.
Noordelijk van de Po-delta ligt één van meest bezochte toeristische attracties van de wereld. Venetië behoeft net als goede wijn geen krans en is ondanks de permanente enorme drukte een bezoek nog altijd meer dan waard. De foto's zijn gemaakt in de directe omgeving van de fameuze Ponte di Rialto over het Canal Grande. 


Index Po-reportages


Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020