Google Analytics Alternative Rubicon kleine rivier met grote geschiedenis | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Rubicon kleine rivier met grote geschiedenis

1-Kaartje Rubicon

Als rivier is de Italiaanse Rubicon van onbeduidende betekenis. Van bron tot monding is de lengte nog geen 30 kilometer en grotendeels smal, ondiep en onbevaarbaar. 

Niettemin is de rivier toch in de geschiedenisboeken beland.

Tijdens de Romeinse Republiek vormde de Rubicon de grens van het door de Senaat bestuurde gebied, waarbinnen geen legers mochten opereren.

Julius Caesar, die als gouverneur in het aangrenzende Gallia Cisalpina heerste, lapte die strenge wettelijke bepaling in het jaar 49 voor Christus aan zijn laars door met zijn leger de rivier over te steken. 
Die daad was het begin van een veldtocht naar Rome, waar Caesar uiteindelijk de totale macht zou grijpen.

studiarapido.itrubicone-giulio-cesare-300x300

'Alea iacta est'

Voordat hij de Rubicon overstak, sprak Caesar de befaamd geworden woorden: ‘Alea iacta est’, vrij vertaald: ‘Op goed geluk dan maar’. De officiële Nederlandse term voor het gezegde luidt: 'De teerling is geworpen’. 


Als gevolg van deze historische gebeurtenis is ook een gevleugelde uitspraak ontstaan. De uitdrukking 'De Rubicon oversteken’ wordt ook in onze tijd nog gebruikt bij het nemen van een belangrijke beslissing waarop je niet meer terug kunt komen. 

Het oversteken van de grensrivier was voor Caesar een gok die hem op de wat langere termijn fataal zou worden. Na het binnentrekken van Rome ontketende hij een burgeroorlog waarbij zijn rivaal Pompeius werd gedood. Uiteindelijk benoemde Caesar zichzelf tot 'dictator voor het leven’. Van die status heeft hij echter niet lang kunnen genieten. Vijf jaar na de oversteek van de Rubicon werd hij vermoord.

Weer twee jaar later werd de provincie Gallia Cisalpina aan het Romeinse rijk toegevoegd en verloor de Rubicon de grensfunctie. De rivier raakte daarna in de vergetelheid.

2d-standbeeld Julius Ceasar

In het stadje Savignano sul Rubicone herinnert een standbeeld van Julius Caesar aan zijn historische oversteek van de rivier. 
1b-bord bron met bergdorp
De bron van de Rubicon ligt in het gehucht Strigara. Op nog geen honderd meter van Restaurant La Gallia wordt daarnaar verwezen. Links van het bord is het bergdorp Sogliano al Rubicone zichtbaar.

Na een stevige afdaling borrelt de bron van het riviertje omhoog op een rustiek plekje in het bos, gemarkeerd door twee gedenkstenen
De Rubicon blijft ook na Savignano geruime tijd een smal en ondiep stroompje. In de badplaats Cesenatico mondt de rivier uit in de Adriatische Zee.

 

Rivieren Italië     


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021