Google Analytics Alternative De Sele van bron tot monding | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De Sele van bron tot monding

1-Map Sele totaal

De Sele ontspringt in het Picentini-gebergte, oostelijk van de Zuid-Italiaanse stad Salerno. 

De bron van de rivier voert vanaf het bergdorp Caposele ook water aan voor het Acquedotto Pugliese. Dit bijna 2.200 km lange netwerk voorziet de regio’s Campania en Puglia van drinkwater. 

De rivier zelf stroomt eerst in zuidelijke richting en buigt na het stadje Contursi Terme af in zuidwestelijke richting en eindigt op het grondgebied van de gemeente Capaccio in de Tyrreense Zee. 

Nabij de monding van de Sele bevinden zich de fameuze tempels van Paestum.

Het bergdorp Caposele, gesitueerd op 420 meter hoogte op een helling van de berg Cervialto, leidt dankzij het beheer van de Sele-bron al eeuwenlang een welvarend bestaan. De bron bevindt zich in de directe nabijheid van het Piazza Sanità, waar een kerkje is vernoemd naar de Madonna della Sanità. 

2d-interieur kerkje2b-bordje Piazza


Interieur van de Chiesa Madonna della Sanità

5b-begin Sele closeIn Caposele wordt het bronwater van de Sele in twee richtingen geleid. 

Het natuurlijke traject vormt de rivier, het andere deel stroomt via een ingenieus systeem van tunnels, aquaducten en een moderne waterleiding dwars door het Appenijnengebergte in zuid-oostelijke richting. 

Het hoofdkanaal van dit zogeheten Acquedotto Pugliese eindigt onderin in de hak van de Italiaanse laars. 


Lees meer in de reportage: Rivierbronnen voeden Acquedotto PuglieseIn Caposele is een museum geheel gewijd aan de technische talenten van het veelzijdige fenomeen Leonardo da Vinci. 

Behalve een begenadigd kunstenaar was hij ook een wetenschapper die zich veelvuldig met waterbouwkundige projecten bezighield. 

Bij de ingang van het museum prijkt zijn gedenkwaardige spreuk over rivieren:

'L’aqua che tocchi de’ fiumi è lultima di quella che andò e la prima di quella che viene. Così il tempo presente.

'In een rivier is het water dat je aanraakt het laatste van wat er voorbij is gestroomd en het eerste van wat er voorbij gaat stromen. Zo is het ook met de tijd.'

De Sele, kort na de bron


De ruïnes van een middeleeuws kasteel op een bergtop in Senerchia. Dit stadje in het dal van de Sele werd grotendeels verwoest tijdens een aardbeving in 1980.


Op het grondgebied van de gemeente Senerchia strekt zich het door het Wereldnatuurfonds beschermde Valle della Caccia uit. Vanuit deze op een berghelling gelegen oase stroomt het beekje Aquabianca naar de Sele.


Onder het bergstadje Contursi Terme buigt de Sele af in zuidwestelijke richting.

13a-Sele nabij monding
De Sele nadert de zee op het grondgebied van de gemeente Capaccio.

De monding van de Sele, gezien vanaf camping La Foce dei Tramonti

Zoet vloeit in zout

14b-Air Paestum


De tempels van Paestum

14c-Paestum eerste tempel
In de nabijheid van de Sele-monding bevinden zich de vermaarde tempels van Paestum. 

Het zijn de best bewaarde bouwwerken van de stad Poseidon, die in het begin van de zesde eeuw voor Chr. werd opgericht door de Archaeërs uit Sybaris. Zij streken neer op de vruchtbare vlakten van de Sele. 

In 273 voor Chr. werd de stad een Latijnse kolonie en veranderde de naam in Paestum.

De drie Dorische tempels maken deel uit van een omvangrijk opgravingsgebied, waar archeologen nog steeds vondsten doen. In het zuidelijke deel liggen de tempels van Hera en Nettuno, in het noorden de tempel van Athena.  

De tempel van Nettuno wordt door experts beschouwd als één van de best bewaarde Dorische tempels ter wereld

14f-Neptunes detail schuin14e-Tempel Neptunes detail115a-Ingang Amfitheater


De ingang van het amfitheater

De tempel van Athena

17e-tuffatore totaal
17a-museo17d-tomba totaalHet archeologisch museum in Paestum geeft een indrukwekkend beeld van de Griekse periode van de stad. De onbetwiste pronkstukken van de collectie zijn de fresco's van de Tomba del Tuffatore (Tombe van de Duiker).

De vondst van deze afbeeldingen aan de binnenkant van de sarcofaag werd in 1968 ervaren als een regelrechte sensatie. Doordat deze ruimte 2.500 jaar lang was afgesloten van licht en lucht verkeerden de schilderingen nog in perfecte staat. 

17b-museo


18b-Reconstructie tempel bij monding Sele18a-tekening reconstructie tempel
Paestum kende ooit een vierde tempel, direct aan de monding van de Sele. 

Het bouwwerk is in de Middeleeuwen geheel vernield. Restanten van de tempel zijn pas in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt. De fotografische afbeelding is een reconstructie. 


Buffelmozzarella DOP van Barlotti

19-barlotti bord19j-Mozzarella di Bufala

In de directe omgeving van de Paestum-tempels produceert de boerderij van Barlotti buffelmozzarella DOP. 

De afkorting staat voor Denominazione di Origine Prottetta (Beschermde Benaming van Herkomst) en garandeert dat een product is geproduceerd in een specifiek deel van het land. In dit geval is dat Campania. Barlotti produceert uitsluitend mozzarella van melk van buffels die hier op de boerderij opgroeien.

19a-buffale

De echte Mozzarella di Bufala is porceleinwit en heeft een vliesdunne huid. De mozzarella die uit koemelk wordt vervaardigd heeft een gelige kleur. 

Voor een kilo Mozzarella di Bufala is acht liter buffelmelk nodig.

19l-Caciocavallo affumicato


Bij Barlotti wordt behalve verse mozzarella ook een gerookte variant gemaakt.

19b-buffala met jong19g-dames productie

De monding van de Sele is een geliefkoosde locatie voor sportvissers

20c1-visser close120c2-visser close220h-vissersboot in monding220f-1 kustlijnEen wervelstorm, gezien vanaf camping La Foce dei Tramonti

22-tramonto

 

Index Italië


  © DV Media Farelli Producties 2019