Google Analytics Alternative Italië | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Italië

italy-map-icon19

De Adda is de grootste zijrivier van de Po en ontstaat in het hooggebergte van noordelijk Lombardije nabij de grens met Zwitserland. Dwars door het Valtellina-dal stroomt de rivier naar het Lago di Como. Vanuit dit meer vervolgt de Adda haar weg om bij de stad Cremona 313 km na de bron uit te monden in de Po.

De Adige is de op één na langste rivier van Italië. Alleen de Po heeft een grotere lengte. Vanaf de bron in de provincie Alto Adige (Zuid-Tirol) stroomt de rivier over een afstand van 410 kilometer naar de Adriatische Zee.

De Alcantara stroomt over een lengte van 52 km op het eiland Sicilië. De bron ligt in het Nebrodi-gebergte ten noorden van de vulkaan de Etna; de monding in de Ionische Zee bij Giardini Naxos.


De Arno is de langste rivier van Toscane. De bekendste steden in het 241 km lange traject zijn Florence en Pisa. De rivier ontspringt in de Apennijnen op de Monte Falterona en mondt bij Marina di Pisa uit in de Tyrreense Zee.
De Brenta begint in het Lago di Caldonazzo in de regio Valsugana en stroomt in zuidoostelijke richting naar de Adriatische Zee, waar de rivier onder het vissersdorp Chioggia uitmondt in de Golfo di Venezia. 

De Crati ontspringt als de grootste rivier van het Zuid-Italiaanse Calabria, in het Silagebergte, stroomt door de stad Cosenza en mondt uit in de Ionische Zee nabij Corigliano Calabro.

 De Dora Baltea ontspringt op het Mont Blanc-massief, dat zich als onderdeel van de Alpen uitstrekt in Frankrijk, Italië en Zwitserland. De gletsjers in dit hooggebergte vormen een belangrijke voedingsbron voor rivieren. Op Italiaanse grondgebied ontstaat hier de Dora Baltea.

De Fiumelatte staat met een zichtbare lengte van 250 meter te boek als de kortste rivier van Italië. De herkomst van de ‘melkrivier’ is nog altijd een mysterie. 
De Isonzo is het op Italiaans grondgebied stromende laatste deel van de Sloveense rivier de Soča en mondt uit in de Golf van Triëst nabij het stadje Grado.

   
De Lys stroomt vanaf een gletsjer op het Monte Rosa-massief in het Aostadal door het Valle di Gressoney over een lengte van 20 km naar de Dora Baltea.
De Marmore is een 30 km lange rivier die ontspringt op de Italiaanse kant van de Matterhorn, door het Valtournenche stroomt en uitmondt in de Dora Baltea. 
De Mera is een 50 km lange rivier die ontspringt op de hellingen van de Piz Duan in het Zwitserse kanton Graubünden en door het Val Bregaglia naar Italië stroomt. De Zwitserse naam Maira verandert bij de grens in Mera, waarna de rivier via het stadje Chiavenna in het noordelijke deel van het Comomeer uitmondt.

De Po begint in de Cottische Alpen nabij de grens met Frankrijk, stroomt door Turijn, langs Piacenza, Cremona en Ferrara en mondt zuidelijk van Venetië uit in de Adriatische Zee.
            De Roia vormt de scheiding tussen de Zee-Alpen in het westen en de oostelijke Ligurische Alpen. Na de bron in Frankrijk stroomt de rivier op Italiaans grondgebied naar de monding bij Ventimiglia in de Middellandse Zee.
De Rubicon in de regio Emilia-Romagna is in de geschiedenisboekjes beland door een belangwekkende historische gebeurtenis. Julius Caesar stak met zijn leger deze rivier over ondanks een streng wettelijk verbod. Een stap met grote gevolgen...

De Sarca ontspringt in de Italiaanse Alpen, stroomt bij Nago-Torbole in het Lago di Garda en verlaat dit meer in het zuidelijk deel als de Mincio.
De Sele ontspringt in het oostelijk van het Zuid-Italiaanse Salerno gelegen Picentini-gebergte. De rivier stroomt over een lengte van 64 kilometer in zuid-westelijke richting naar de Tyrreense Zee. Nabij de monding bevinden zich de fameuze tempels van Paestum.

De Tiber stroomt vanaf het noordelijk deel van de Apennijnen over een lengte van ruim 400 kilometer door Toscane, Umbrië en Lazio. Na het doorsnijden van de stad Rome mondt de rivier kort daarna uit in de Tyrreense Zee. 
De Ticino loopt na de bron in de Zwitserse Alpen vanaf Airolo door een lang dal in zuidelijke richting naar Italië, stroomt door het Lago Maggiore en mondt onder Milaan uit in de Po.


  


De Toce levert de grootste hoeveelheid water aan het Lago Maggiore. De 84 km-lange rivier is vooral befaamd door de spectaculaire waterval La Frua kort na de bron in het noordelijkste puntje van Piedimonte. Met een breedte van 60 meter en een hoogte van 143 meter is dit één van de hoogste watervallen van Europa.

© DV MEDIA-FARELLIPRODUCTIES 2022