Google Analytics Alternative Marmore stroomt van Italiaanse kant Matterhorn naar Dora Baltea | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Marmore stroomt van Italiaanse kant Matterhorn naar Dora Baltea

Bij het stadje Châtillon in de Noord-Italiaanse provincie Valle d’Aosta eindigt het kortstondige leven van het riviertje Marmore.

Amper 30 kilometer na de bron op de helling van de Monte Cervino wordt het water van het bescheiden stroompje ruw meegesleurd door de onstuimige Dora Baltea. 

Door de eeuwen heen heeft de Marmore het Valtournenche uitgesleten. Dit in vele opzichten bijzondere bergdal opent zich bij Châtillon en eindigt na een aaneenschakeling van fraaie landschappen in Breuil-Cervinia. 

Het decor waarin deze op dik 2.000 meter hoogte gekregen wintersportplaats is gedrapeerd, levert bij helder weer de adembenemende climax van de tocht door het dal op.

Hoog boven het dorp torent de zuidelijke kant van de majestueuze Matterhorn. Deze berg geniet wereldwijde faam en het beeld vanaf de noordzijde wordt veelvuldig gebruikt als symbool voor Zwitserland. 

De op Italiaans grondgebied gelegen zuidelijke kant van deze piramidevormige en 4.478 meter hoge Alpenreus oogt zeker zo indrukwekkend, maar is onder de naam Monte Cervino een stuk minder bekend.

3-Waterval Marmore5-Marmore in Cervinia-BreuilDrone-opname van Breuil-Cervinia. De nog jonge Marmore wordt op de voorgrond gekanaliseerd door het dorp geleid.

Waar aan de Zwitserse voet van de berg het mondaine Zermatt te boek staat als één van de duurste skioorden van Europa, straalt het op een ferme steenworp afstand gesitueerde Breuil-Cervinia een bijna tegenovergestelde en relaxte sfeer uit.

Aangetrokken door het verre geluid van het eerste water van de Marmore, wandelen wij begin oktober vanuit het dorp een stukje omhoog op de hellende weilanden en blijven stil onder de imposante aanblik van de Monte Cervino. Een opvallend aantal sneeuwkanonnen markeert de piste waarover binnenkort de eerste skiërs omlaag zullen suizen.

Halverwege de wandeling staan we oog in oog met een lange smalle waterval. Dit water zoekt z’n weg naar het dal vanuit het Lago Goillet, een bergmeertje dat als de officiële bron van de Marmore geldt.


Het bergdal Valtournenche heeft overigens veel meer te bieden dan alleen de adembenemende omgeving van de zuidelijke Matterhorn.

Bijna 500 meter lager ligt het dorp Valtournenche, dat in de zomermaanden veel wandelgenot biedt en ’s winters fungeert als bescheiden ski-alternatief voor Breuil-Cervinia. Beide plaatsen staan met elkaar in verbinding door een skilift. Op de de foto hierboven passeert de Marmore het dorpje Moulin.

De tegen een steile berghelling ‘geplakte’ ruïne van het aquaduct 'Ru du pan perdu                                                                  

Een stuk lager in het dal ligt het uitgestrekte Antey-Saint-André. Ook hier wordt ’s winters volop geskied, terwijl zich in de zomermaanden een waar wandelparadijs ontrolt. Het dorp herbergt ook een bijzondere en tamelijk onbekend gebleven bezienswaardigheid. Tegen een bijna loodrechte rotshelling zijn de restanten zichtbaar van een aquaduct, dat omstreeks de zestiende eeuw is aangelegd. Het bouwwerk zorgde ervoor dat het water van de Marmore naar de landerijen in de vallei werd geleid. De ruïne, die de naam ‘Ru du pain perdu’ draagt, is te bereiken via een steil wandelpad, maar is bij helder weer ook goed zichtbaar vanuit het dal.

De Marmore in Antey-Saint-André; op de achtergrond de top van de Monte Cervino..
Aanbevelenswaardig is een tochtje met de kabelbaan vanuit Antey naar Chamois. Dit autovrije dorpje is het startpunt van een flink aantal wandelingen. In de wintermaanden wordt er op kleine schaal geskied. In het stadje Châtillon mondt de Marmore uit in de Dora Baltea.


Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020