Google Analytics Alternative De gekanaliseerde Amstel (in aanbouw) | Reizen langs Rivieren http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

De gekanaliseerde Amstel (in aanbouw)

De Amstel is een gekanaliseerde rivier ten zuiden van Amsterdam. Oorspronkelijk begon de Amstel bij de samenvloeiing van de Drecht en de Kromme Mijdrecht, nabij Uithoorn. Na de aanleg van het Amstel-Drechtkanaal maakt het traject tussen Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel  daarvan onderdeel uit. Zijrivieren van de Amstel zijn de Kromme Mijdrecht, de Bullewijk en de Waver. .

Ooit mondde de Amstel in Amsterdam via het huidige Rokin en Damrak rechtstreeks uit in het IJ, nu eindigt de rivier officieel bij het Muntplein. Overigens bereikt een deel van het water nog steeds het IJ viaduikers onder het gedempte deel van het Rokin en de Dam.

Tijdens de extreem droge zomer van 2003 deed zich in de Amstel een uniek verschijnsel voor. Doordat in het Groene Hart grote hoeveelheden boezemwater in de polders nodig waren, werd besloten de stroomrichting van de Amstel tijdelijk te veranderen. Voor het eerst in de geschiedenis stroomde de rivier toen in zuidelijke richting.

ouderkerk-molens-nl.wikipedia.org wiki Bestand-Molen Ouderkerk
De Amstel bij Ouderkerk aan de Amstel

               


Rivieren Nederland


                              

© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2021