Google Analytics Alternative Sprookjesachtige Alpenrivier | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Sprookjesachtige Alpenrivier

1c-kaartje tracé

Bron in Slovenië, monding in Italië

De Soča stroomt door het meest oostelijk gelegen deel van de Alpen. De rivier ontspringt in Slovenië op de westelijke flank van de Triglav - met 2.864 meter de hoogste berg van de Julische Alpen - en mondt na 138 km uit in de Golf van Triëst. Op Italiaans grondgebied luistert de rivier nog zo’n 40 km naar de naam Isonzo.

2a1-bordje Reka (rivier) Soca

Karakteristiek voor de Soča is de smaragdgroene kleur, die de kristalheldere stroom over vrijwel de gehele lengte behoudt en daardoor een veelvuldig bezochte bezienswaardigheid is. De sprookjesachtige uitstraling wordt mede veroorzaakt door de kalkstenen bodem van de rivier. Grote delen van het snelstromende en ook in de zomermaanden ijskoude water worden gebruikt voor kanovaren en raften

1a-bij bron Soca


De Soča wordt geboren in een ondergronds meertje op ongeveer 1.000 meter boven zeeniveau en verschijnt voor het eerst in het daglicht als 10 meter hoge waterval in een smalle kloof. 

Deze plek is te voet bereikbaar via een smalle uitgehouwen richel in een steile rotswand, waarin een stalen kabel houvast biedt. Ondanks deze pittige obstakels krijgt de bron vooral in het vakantieseizoen veel drukte te verwerken en worden lange wachttijden voor lief genomen.

Kort na de bron baant het water zich in een smalle en steile stroom door de Trenta-vallei. 

Vanaf het nabij gelegen dorp Trenta is de ‘Soča Trail’ uitgezet. Deze aantrekkelijke en goed begaanbare wandelroute volgt de rivier over een lengte van 25 km en eindigt in het dorp Bovec.

De eerste bezienswaardigheid langs de Soča Trail is de Mlinarica-kloof. Het gelijknamige riviertje, dat deze 1 kilometer lange en 100 meter diepe kloof heeft uitgesleten, stort zich via enkele watervallen in de Soča.

Kort voor het dorpje Soča.

4e-varen4d-doorkijkje kloof
Langs de oever bij het dorp Soča.

Tussen Soča en Bovec bevinden zich enkele idyllisch gesitueerde kampeerterreinen.

Kanovaren is een geliefkoosde watersport op de rivier.Nabij Bovec.

Vanaf het stadje Kobarid voert een wandelpad door een bos naar de Kozjak-waterval. 

Vooral het laatste deel van de wandeling loopt door een paradijselijke omgeving. De climax is de grot waarin de waterval zich in een meertje stort. Van hieruit loopt het stroompje de Kozjak naar de Soča.

De hangbrug over de Soča nabij Kobarid is onderdeel van de 100 km lange ‘Walk of Peace’, die de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog volgt. De wandeling loopt langs overblijfselen van het Isonzofront, zoals loopgraven en bunkers.

De Napoleonbrug in Kobarid dankt zijn naam aan het passeren van de troepen van de Franse generaal/dictator in 1797. De brug biedt een fraai uitzicht op de Soča.


7d1-museum entreeEen niet te missen bezienswaardigheid in Kobarid is het oorlogsmuseum, dat voornamelijk is gewijd aan de veldslagen die zich tussen mei 1915 en november 1917 hebben afgespeeld aan het Isonzofront. 

De strijd tussen Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse troepen in het ontoegankelijke bergachtige terrein rond de Soča nam buitenproportionele vormen aan en is de geschiedenis ingegaan als één van de bloedigste gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog. 

Het is nooit precies duidelijk geworden hoeveel slachtoffers zijn gevallen. Historici schatten het aantal gesneuvelde soldaten op tenminste 300.000.
Vanaf de brug in het stadje Kanal.  Bij het stadje Solkan ligt de historische ‘Solkanski most’. Met een lengte van 220 meter en een boogoverspanning van 85 meter is het de langste uit stenen opgebouwde spoorbrug ter wereld. Het bouwwerk is verrezen tussen 1900 en 1905 als onderdeel van de spoorverbinding tussen Wenen en Triëst. Halverwege de Eerste Wereldoorlog werd de Solkanbrug vernield door Oostenrijkse troepen. Een nieuwe brug verrees op dezelfde plek tussen 1925 en 1927.

DSC 5851
Kort na Solkan verlaat de Soča Slovenië en stroomt op Italiaans grondgebied verder als Isonzo.

De spoorbrug in Gorizia, de eerste Italiaanse stad langs de Isonzo.
Op de linkeroever van de Isonzo ligt het dorp Sagrado aan de voet van de berg San Michele.
Satellietbeeld van de Isonzo-delta, die zich ruwweg uitstrekt tussen de steden Monfalcone en Grado.

12a-Folderfoto Isola della Cona


Isola dellla Cona is een beschermd natuurgebied langs de linkeroever van de rivier.


Hotel-restaurant Caneo is de enige horecapleisterplaats langs het laatste deel van de Isonzo.
Vanaf de Caneo-uitkijkpost kunnen de uit de Franse Camargue geïmporteerde paarden op Isola della Cona worden bekeken.
Villagio Punta Sdobba is een kleine vissersgemeenschap rond een haventje langs het laatste deel van de rivier.

13a-Grado camping

Het team van Reizen-langs-Rivieren verkende de delta van de Isonzo vanaf camping Grado, nabij de monding.

13d-Grado haven213c-Grado haven

Grado, het dichtstbijzijnde stadje nabij de Isonzo-monding, is een bezoek waard. Ook strandliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen. 

DSC 5903 213e-Grado strand


Index Italië


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020