Google Analytics Alternative Zwitserse Aletsch-gletsjer imponeert | Reizen langs Rivieren Travelling along Rivers http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ http://www.reizen-langs-rivieren.nl/ Google Analytics Alternative>

Zwitserse Aletsch-gletsjer imponeert

Met een lengte van bijna 23 km en een oppervlakte van ruim 82 vierkante kilometer slaat de Zwitserse Aletsch-gletsjer alle records in de Alpen. Deze imposante ijszee strekt zich in het hooggebergte boven het Rhônedal uit en vormt een eenheid met de gletsjers van het fameuze reuzentrio Jungfrau, Eiger en Mönch. Het gewicht van de Aletschgletsjer wordt geschat op 27 miljard ton. Aan het begin - op de Konkordia Platz - is de ijskap 900 meter dik.Het panoramaplatform Eggishorn is bereikbaar via twee gondelbanen vanuit het dalstation in Fiesch.

Bij een poging dit imposante berglandschap te beschrijven, schieten alle superlatieven te kort. De aanblik van de gletsjer maakt alleen maar stil. Je wordt geconfronteerd met een emotionele ervaring die nauwelijks in beelden kan worden gevangen. Hier geldt het cliché dat je er echt zelf geweest moet zijn om dit grandioze landschap in z'n gehele omvang te kunnen bevatten.

Een informatiebord op het panoramaplatform probeert de massaliteit van de gletsjer tekstueel te vertalen. Als het abrupt zou stoppen met regenen in Zwitserland, zou de Aletschgletsjer nog voor tientallen jaren water kunnen leveren. En bij het volledig smelten van de gletsjer, zou elke bewoner op aarde nog gedurende 4,5 jaar kunnen worden voorzien van 1 liter water per dag.

Uit het smeltwater van de Aletschgletsjer ontstaat het riviertje de Massa. Onderbroken door het Gibidum-stuwmeer, stroomt het water door een smalle kloof en mondt na 7 km uit in de Rhône. Rechtsboven op de Google Earth-afbeelding is het laatste deel van de gletsjer te zien, een stukje verderop het stuwmeer en linksonder in de hoek de uitmonding in de Rhône.

Rhône-reportages

Index Zwitserland


© DV MEDIA FARELLI PRODUCTIES 2020